بهبود عملکرد پروژهها از طریق مدل بلوغ مدیریت پروژه سازمانی (OPM3)
دوره « بهبود عملکرد پروژهها از طریق مدل بلوغ مدیریت پروژه سازمانی (OPM3)» دقیقاً چیست؟
«دوره بهبود عملکرد پروژهها از طریق مدل بلوغ مدیریت پروژه سازمانی (OPM3)» ، دورهای ۳ روزه (معادل ۲۴ ساعت) است که از سال ۱۳۹۱ توسط فریدون فرداد برگزار میشود. در این دوره بعد از تدریس مباحث مقدماتی مدیریت پروژه، به مفهوم بلوغ، تعالی و مدلهای بلوغ و تعالی و تفاوت آنها اشاره میشود. در گام بعد، مفاهیم OPM3 به صورت کامل آموزش داده شده و کارگاههای متناسب با آن برگزار میگردد. این دوره به صورت کارگاهی طراحی شده تا دانشجویان بتوانند این مفاهیم را در سازمان یا پروژه خود، اجرا و پیادهسازی کنند. همچنین در طی دوره، به یک نمونه واقعی (Case Study) که مدرس دوره خود درگیر آن بوده و در سازمانها اجرا کرده، اشاره میشود.
مدل بلوغ و تعالی پروژه چیست؟
بوجود آمدن استانداردهای مدیریت پروژه از اواسط دهه 1980 را میتوان نقطه عطفی در دانش مدیریت پروژه دانست. این استانداردها تلاش میکنند تا موفقیت پروژهها را بیشتر کنند اما هیچ استانداردی بدون بهبود زنده نیست و استانداردهای مدیریت پروژه نیز از این قاعده مستثنی نیستند. دست اندرکاران مدیریت پروژه همواره در تلاش هستند تا استانداردهای بهتری ارائه کنند.
با توجه به رویکرد اکثر سازمانها به شناخت عمیقتر از مقوله مدیریت پروژه و تلاش آنان در کاربرد هر چه بیشتر این دانش و ارتقاء سطح فرهنگ سازمانی مدیریت پروژه، ضرورت ارائه روشی جهت ارزیابی وضعیت سازمانها از منظر میزان بلوغ سازمانی در مدیریت پروژه، به منظور شناسایی نقاط ضعف و قوت واجرای مراحل مسیر رشد و بلوغ آنها و همچنین تبیین راهکارهای اجرایی در ایجاد رابطه اثربخش این پروژه ها با استراتژی های کلیدی سازمان، بیشتر احساس می شود.
پس از ارائه اولین مدلهای بلوغ در اوایل دهه 1990 (در حوزه نرم افزاری) صاحب نظران مدیریت پروژه به این فکر افتادند که میتوان از این مدلها به عنوان روشهایی گام به گام برای بهبود عملکرد پروژهها استفاده کرد. به این معنا که استانداردهای مدیریت پروژه را میتوان به عنوان پایگاه دانش و مدلهای بلوغ را بعنوان ابزار ارزیابی و بهبود در نظر گرفت. اما باید دقت نمود که بکارگیری یک مدل بلوغ مناسب به عنوان یک متدولوژی که مناسب فرهنگ سازمانی و راه و رسم کاری یک سازمان خاص باشد بسیار با اهمیت است و در صورت عدم وجود آن، پروژه ها و به دنبال آن سازمان با چالشهای فراوان روبه رو خواهد شد.
ضمن اینکه مدلهای بلوغ، علاوه بر تعیین نقاط قوت و ضعف سازمان، زمینه را برای الگوبرداری سازمان فراهم میکند و آنها را به سوی فرایند محوری سوق میدهند. همچنین این مدلها میتوانند برای شرکتها در افق کوتاه مدت مزیت رقابتی در فضای کسب و کار ایجاد کنند. بنابراین طی سالهای اخیر تلاش گستردهای جهت ارائه روشهای سیستماتیک جهت ارزیابی میزان بلوغ مدیریت پروژه در سازمانها صورت گرفته است.
مفهوم بلوغ
لغت نامه وبستر واژه «بلوغ» را این گونه تعریف می کند: پختگی یا رسیدن به وضعیت طبیعی کامل یا حداکثر توسعه یافتگی. «بلوغ» کیفیت و یا پختگی را بیان میدارد. اگر ما مفهوم بلوغ را در مورد سازمان بكار ببریم آنگاه حالتی را بازگو میكند كه سازمان در آن به وضعیت كاملی در دستیابی به اهداف خود رسیده است .در این صورت بلوغ پروژه به این معنی است كه سازمان در وضعیت بسیار خوب پروژههای خود را به انجام میرساند.
بنابراین هرگاه فرد یا سازمانی در راه راست، پایداری و ایستادگی كرد و سعی نمود در مسیر رشد خود به گمراهی نیفتد میگوییم آن فرد یا سازمان در حال بالغ شدن است. این پویندگی، شتاب، به هر سو رفتن و جستجو کردن، نشانه زنده بودن سازمان و از طرفی ضامن بقای آن است. سازمان اگر چه نیازمند ثبات است از تحول گریزی هراسی ندارد و باید همواره به دنبال نواندیشی، نوگرایی، نوآوری و رونق باشد. قالب كنونی سازمان ثابت به نظر میرسد، اما روح آن است كه در دشتهای پهناور و اندیشه و دریاهای باز فكر سیر میكند.
بدین ترتیب بلوغ یعنی ناآرامی، تكاپو، نوخواهی، تحرك، بلندپروازی و شور، به خود متكی بودن، بودن را بر سازمان نسبت دادن نه سازمان را بر بودن مستهلك نمودن، در بلوغ، مفهوم خودمختاری، آزادی و مسئولیت مستتر است، اراده و خواست نو پنهان است. بلوغ یعنی اهل عمل و چالشگری و خواهان قدرت و غلبه بودن، بلوغ به معنای از دور و مبهم و غریب نترسیدن، با موقعیتهای ناآشنا دمساز شدن، به مكانهای غیرقابل تصور یورش بردن.
سازمان بالغ، آیندهنگر است با استفاده از یافتهها و تحقیق و پژوهش فعال و فعال مستمر محیط اطراف را میشناسد و حوادث را پیشبینی میكند. با طرح و اجرای نقشههای بلندمدت اصلاحی و اتخاذ سیاستهای وسیع به تامین مصالح آینده همت میگمارد. سازمان بالغ به زایش و افزایش دانش، اهمیت میدهد و آن را جداً مظهر دوام و بقای خویش میداند.
در دنیای واقعی نمیتوان سازمانهای کاملاً بالغ را پیدا نمود، هیچ كس به حداكثر توسعه یافتگی دست نیافته است و دست نخواهد یافت .از اینرو صحبت در مورد درجه قطعی بلوغ و تلاش برای اندازهگیری یا مشخص كردن ویژگیهای بلوغ یك مساله قراردادی است. اندازهگیری بلوغ شاید بیش از آنکه یک مسئله عینی باشد موضوعی ذهنی است. تمرکز بسیاری از مهمترین کارهایی که در مورد بلوغ پروژه به انجام رسیده است بر عملکردهای وظیفه ای سازمانها و افراد دخیل در پروژه است. برای ما این مسأله تنها تفسیر محدود از معنایی است که بلوغ باید داشته باشد.
مدلهای بلوغ و ویژگیهای آنها
مدیریت پروژه دیگر به معنای ساده خود یعنی توانمند و ماهر شدن در زمینه مدیریت یک پروژه منفرد نیست. مسائلی مهمتر از آن وجود دارند. سازمانها پروژههای زیادی را در دست میگیرند و بنابراین نیازمند مجموعهای توانمندیها، فرآیندها، سیستمها و ساختارهایی هستند تا بتوانند پروژههای صحیحی را بپذیرند و از آنها پشتیبانی کنند تا به موفقیتهای مداوم دست یابند. بنابراین برای اندازهگیری این توانمندیها، فرآیندها، سیستمها و ساختارها از مدلهای بلوغ مدیریت پروژه استفاده میشود. تعاریف مختلف در مورد مدلهای بلوغ وجود دارد. از آن جمله: موسسه مدیریت پروژه آمریکا (PMI) مدل بلوغ را دارای سه ویژگی میداند:
1- روشها و ابزار برای تسهیل نمودن ارزیابی
2- روشهایی برای مشخص نمودن کاستیها
3- ارائه راههای بهبود
از دهه ۱۹۸۰ ارائه استانداردهایی برای مدیریت مناسبتر پروژهها آغاز شد كه نقطه عطفی در دانش مدیریت پروژه به حساب میآید. این استانداردها تلاش میكنند تا پروژهها را در چارچوبها و قالبهایی نظاممند هدایت كنند. با ارائه استانداردهای مختلف مدیریت پروژه و اقبال عمومی افراد و سازمانهای پروژه محور به آنها، دستاندركاران مدیریت پروژه به این فكر افتادند كه چارچوبهایی گام به گام برای پیشبرد اصول مدیریت پروژه ارائه کرده و الگویی برای سنجش و ارزیابی سازمانها در تحقق اهداف پروژه ها بیابند. تدوین مدلهای بلوغ، به این منظور بود. هرچند عمر مدلهای بلوغ مدیریت پروژه چندان زیاد نیست و از دهه 1990 شاهد ارایه و معرفی مدلهای تعالی و بلوغ پروژهها هستیم، لیکن بدلیل رقابت فشرده مجریان پروژهها در تحقق موفقیت پروژهها؛ تمایل روزافزونی برای استفاده از مدلهای بلوغ در سازمانهای مختلف پروژه محور مشاهده میشود و هر روز مدلهای تازهای به این مجموعه اضافه میشوند.
با ظهور مدلهای بلوغ و تعالی پروژه این مدلها در پیوند با معیارهای موفقیت پروژه تلاش نمودند تا با استفاده از یك روش گام به گام پروژه ها و یا سازمانهای پروژه محور را در كسب موفقیت یاری دهند. پس از ارائه اولین مدلهای بالندگی در اوایل دهه ۱۹۹۰ در صنعت IT، صاحبنظران مدیریت پروژه به این فكر افتادند كه میتوان از این مدلها به عنوان روشهایی گام به گام برای بهبود عملكرد پروژهها استفاده كرد. در این راستا برخی از محققین پیشنهاد دادند که استانداردهای مدیریت پروژه به عنوان مبنای مدلهای بلوغ درنظر گرفته شوند.
جمعبندی بررسیهای پیشین نشان داد، مدلهای بلوغ مرتبط با پروژهها که عمدتاً در طول دهه اول قرن بیست و یک توسعه یافتهاند به سه دسته تقسیم می شوند:
۱- مدلهای بلوغ سازمانهای پروژه محور
۲- مدلهای تعالی پروژه
۳- مدلهای ارزیابی تعالی وشایستگی افراد تیم پروژهها
در تمامی این مدلها، سعی میگردد بر اساس تجارب و تئوریهای مورد پذیرش الگویی ساختار یافته از بهترین نحوه عملكرد، بر اساس برداشت طراحان مدل، ارائه گشته و سپس كاركرد سازمان در آن حیطه خاص با الگوی طراحی شده مورد مقایسه قرار گیرد.
میتوان گفت مدلها بهترین عملكرد ممكن، در یك موضوع خاص را تعریف و سعی بر ارائه معیارهای مناسبی جهت ارزیابی مینمایند و اساساً اولین هدف مدلهای بلوغ، ارزیابی سازمان در قیاس با بهترین عملكرد ممكن در دامنه موضوع مورد بحث میباشد. به عبارت دیگر مدلهای بلوغ، فرایندهای سنجش و ارزیابی میباشند و سازمانها میتوانند از این مدلها جهت ورود به مراحل بالاتری از عملكرد مناسب كمك بگیرند.
این مدلها، در صورت صحت كاركرد، میتوانند فرایندهایی كه استفاده از آنان ارزش افزوده بیشتری به سازمان منتقل كرده و موفقیت بیشتر سازمان را تضمین می نمایند شناسایی كنند. میتوان مدل بلوغ را با سه وجه زیر توصیف کرد:
۱- لیستی كه اهم وظایفی را كه سازمان در رابطه با آن موضوع خاص باید انجام دهد بطور خلاصه بیان میكند،
۲- نقشهای كه بر اساس وظایف فوقالذكر فعالیتهای مورد نیاز و توالی منطقی بین آنها جهت دستیابی به اهداف را نمایش میدهد.
3- ابزار اندازهگیری و سنجش صحت كاركرد فرایندها كه به منظور ارزیابی نحوه انجام فعالیتها و فرایندها و بهسازی نحوة اجرای آنها مورد استفاده قرارمیگیرد.
مدل بلوغ مدیریت پروژه سازمانی OPM3
OPM3 (Organizational Project Management Maturity Model) ، مخفف مدل بلوغ مدیریت پروژه سازمانی است. استانداری كه تحت نظارت موسسه مدیریت پروژه (PMI) تدوین شده است. هدف این استاندارد، ارایه روشی به سازمانها برای درك مدیریت پروژه سازمانی و سنجش بلوغ آنها نسبت به مجموعهای جامع و گسترده از راهكارهای برتر مدیریت پروژه سازمانی است. این استاندارد دارای پتاسیلی است كه قادر است محیط جدیدی را برای افرادی كه در حرفة مدیریت پروژه فعالیت میكنند، ایجاد كند و اینكار را با روشن ساختن پیوند مهم بین پروژهها و استراتژی سازمانی و اهمیت پشتیبانی سازمانی از راهكارهای مدیریت پروژه انجام میدهد.
در سال ۱۹۹۸، PMI، امتیاز استاندارد OPM3 را دریافت نمود تا مدلی ایجاد كند كه استانداردی جهانی برای مدیریت سازمانی پروژه باشد و با آن بتوان بلوغ مدیریت پروژه سازمانی را اندازه گیری نمود . مارج كمب و پل دینزموربه عنوان مدیران مشترك پروژه منصوب شدند. هدف از این استاندارد، هدایت كردن مسیر توسعه توانمندیهای لازم برای اجرای استراتژی سازمانی از طریق پروژه های موفق، در مقایسه با توانمندیهایی است كه تنها با مدیریت پروژههای منفرد مرتبط هستند. بنابراین OPM3 باید برای انواع سازمانها در اندازههای گوناگون كه صنایع مختلف و فرهنگهای متنوعی را شامل می شوند قابل استفاده باشد. تیمی متشكل از ۸۰۰ دستاندركار مدیریت پروژه از ۳۵ كشور در توسعه OPM3 طی ۶ سال شركت داشتهاند. در كنار آنها از صدها ساعت كار كارشناسی نیز كمك گرفته شد. افراد مذكور دستاندركاران مدیریت پروژه با تجربه و تخصصهای گوناگون و علاقهمند به پیشرفت رشته مدیریت پروژه بودند. علاوه بر آن صدها دستاندركار، مدیر و عوامل اجرایی مرتبط با مدیریت پروژه به تیم پروژه OPM3 در طراحی و توسعه مدل یاری رساندند. در خلال مرحله پژوهش این پروژه، ۲۷ مدل بلوغ دیگر مورد بازبینی و تحلیل قرار گرفت تا نكاتی كه باید به آنها توجه و موضوعاتی كه در ساختار OPM3 باید از آنها پرهیز شود، معرفی گردند.
OPM3 این نظریه را ارایه میدهد كه گروههای فرآیندی مدیریت پروژه (آغاز، برنامهریزی، اجرا، کنترل و اختتام) که در راهنمای PMBOK آمده و فرآیندهای تشكیل دهنده آنها در قلمروهای مدیریت طرح و مدیریت پورتفولیو نیز قابل استفاده هستند. با اینكه این فرضیه ممكن است كامل نباشد، برای كمك به افراد سازمانها جهت درك بهتر راهكارهای برتر، مناسب و مفید است. فرآیندهای موجود در هر گروه فرآیندی در داخل هر قلمرو، از طریق جریان اطلاعات با یكدیگر پیوند دارند. بهطور مشابه خود قلمروها نیز از طریق جریان اطلاعات به هم پیوند دارند، همچنان كه از طریق سایر فعالسازهای فرآیند، نظیر كنترلها و ابزارها و شیوهها به هم پیوستهاند.
OPM3 برای كمك به سازمانها در همسوكردن فعالیتهای آنها با راهبرد كلی تجاریشان طراحی شده است. OPM3 كمك میكند تا سیاستها و استانداردهای فرآیند به نحوی ایجاد شوند تا از سازگار بودن فعالیتها با اهداف خاص راهبرد، اطمینان حاصل شود. به همین ترتیب، OPM3 میتواند از ایجاد اهداف كلان بهبود كه در راستای راهبرد سازمان هستند، پشتیبانی كند.
فواید OPM3 به شرح زیر هستند:
- باعث میشود تا پیشرفت اهداف راهبردی سازمان با كمك به كارگیری اصول و راهكارهای مدیریت پروژه تسهیل شود. OPM3 پلی بین راهبرد سازمان و پروژههای منفرد ایجاد مینماید.
- OPM3 یك پیكره جامع دانش مرتبط با راهكارهای برتر را در مدیریت پروژه سازمانی ارائه مینماید.
- به سازمان كمك میکند تا توانمندیها و راهكارهای برتری را كه به آنها دست یافته مشخص و آنهایی كه برای بهبود نیاز است را تعیین و میزان بلوغ مدیریت پروژه سازمانی را معلوم كند. چنانچه سازمان در نظر داشته باشد مرحله بهبود را دنبال نماید، OPM3 راهنمایی ارائه میكند كه با كمك آن میتوان نواحی دارای مشكل را شناسایی كرد و اولویتبندی و برنامهریزی بهبود را به انجام رساند.
بنابراین میتوان گفت كه اكثر سازمانهایی که دارای برنامهریزی راهبردی هستند، علاوه بر آن که PMBOK كمك میكند تا پروژهها با موفقیت به انجام برسند. OPM3 نیز كمك میكند تا سازمانها بتوانند پروژههایشان را به راهبرد تجاری هماهنگ نمایند.
عناصر اصلی OPM3
این مدل دارای سه بخش مرتبط به هم است: دانش، ارزیابی و بهبود.
جزء دانش، مدیریت پروژه سازمانی و بلوغ مدیریت پروژه سازمانی را شرح میدهد و اهمیت آنها را بیان میدارد. دانش، راهكارهای برتر مدیریت پروژه سازمانی را مشخص میكند كه با دارا بودن آن بلوغ سازمانی به اثبات میرسد. عنصر ارزیابی فرآیندی است كه سازمان به كار میبرد تا خود را در قبال تعریف بلوغ كه دانش OPM3 بیان میدارد، بشناسد و مقیاسی جهت بلوغ مدیریت پروژه سازمانی داشته باشد. OPM3 یك خود ارزیابی ارائه میدهد كه به سازمان كمك میكند تا راهكارهای برتری را كه هماكنون در سازمان به كار برده میشود و آنهایی كه جهت بهبود نیاز است، مشخص كند. عنصر بهبود به سازمانهایی كه قصد دارند بلوغ مدیریت پروژه سازمانی خویش را القا دهند كمك میكند تا راهكارهای برتر و توانمندیهای مورد نیاز را بشناسند و راههای دستیابی به وضعیت مطلوب از وضعیت كنون را برگزیند.
ساختار مدل
ساختار فرآیندی OPM3 در شکل زیر نشان داده شده است، در این مدل، میزان بلوغ سازمان در سه حوزه مدیریت پروژه، مدیریت طرح و مدیریت پورتفولیو و در چهار سطح که اختصاراً SMCI نامیده میشوند، ارزیابی میشود.
- سطح استاندارد شده (Standardize)
- سطح اندازهگیری (Measure)
- سطح کنترل (Control)
- سطح بهبود مستمر (Continues Improvement)
بر این اساس افزایش تصاعدی بلوغ در OPM3، از چندین بعد، قابل بررسی است. یكی از این ابعاد، نگاه به راهكارهای برتر از منظر ارتباط آنها با مراحل بهبود فرآیند میباشد كه از چهار مرحله استانداردسازی، سنجش، كنترل و نهایتاً بهبود مستمر تشكیل میشود. بعد دیگر، راهكارهای برتر مرتبط با دامنههای سهگانه مدیریت پروژه سازمانی را دربر میگیرد. بر این اساس، در یك سازمان ابتدا مدیریت پروژه، سپس مدیریت طرح و نهایتاً مدیریت پورتفولیو مورد بررسی قرار میگیرند. در طی هر كدام از آن مراحل بسیاری از سازمانها انتظار پیشرفت دارند. همچنین، حركت در راستای تعالی این دو بعد، افزایش تصاعدی توانمندیهایی را به همراه دارد كه راهكارهای برتر را ایجاد میكند.
در مجموع، این سه بعد، در هنگام ارزیابی بلوغ سازمان در مدیریت پروژه سازمانی و ملاحظه طرحهای بهبود، نقاط مرجع ارزشمندی را در اختیار سازمان قرار میدهند.
درمدل OPM3 عمداً یك سیستم كلی «سطوح» بلوغ طراحی نشده است. ایجاد سطوح معین بلوغ تنها در صورتی امكانپذیر است كه افزایش بلوغ، تك بعدی باشد. به عنوان مثال، همانگونه كه اشاره شد، بلوغ فرآیند، طی 4 مرحله حاصل میشود كه از استاندارد سازی فرآیند تا بهبود مستمر آن ادامه دارد. اما OPM3 چند بعدی است. علاوه بر 3 بعدی كه ذكر شد، OPM3 توانمندیها را بر اساس ارتباطشان با 5 گروه فرآیندی مدیریت پروژه (آغاز، برنامهریزی، اجرا، كنترل و اختتام) نیز دسته بندی میكند، كه ارزشیابی بعد چهارم بلوغ را مقدور میسازد.
چنانچه ارزیابی بلوغ در یك سازمان را از افقهای مختلفی مورد توجه قرار دهیم، در هنگام انطباق مدل با نیازهای منحصر بفرد سازمان انعطاف پذیری مطلوبی مشاهده خواهیم كرد. همچنین این رویكرد، در مقایسه با یك سیستم ساده و خطی سطوح بلوغ، پیكره اطلاعاتی قویتری ایجاد میكند كه برای پشتیبانی از تصمیمات و طرحهای بهبود، جزئیات بیشتری در اختیار سازمان قرار میدهد.
چرخه ارزیابی OPM3
شكل زیر نشان میدهد كه وقتی سازمان متعهد به استفاده از مدل میشود، گامهای چرخه OPM3 چگونه عمل خواهند كرد:
گام یک: آمادگی برای ارزیابی یا کسب دانش پایه
این گام شامل آشنایی هر چه بیشتر با محتویات و روش کلی عملیات مدل OPM3 می باشد.
گام دو: انجام ارزیابی:
مرحله اول: ارزیابی کلی یا سطح بالا (ارزیابی توسط پرسشنامه خود مدل): این کار منجر به فهرستی از راهکارهایی می شود که نسبت به مجموعه راهکارهای استاندارد خود مدل، هم اکنون در سازمان وجود دارند. فهرست راهکارهای برتری که در سازمان وجود ندارند راهکارهای برتر هدف خواهند بود. در این زمان با این فرض که کارکردن بر روی تمامی راهکارهای برتر هدف ممکن است زمان بر باشد، سازمان بر اساس نیازهای کنونی خود باید تعیین کند که ابتدا بر کدام راهکارهای برتر تمرکز کند.
مرحله دوم: ارزیابی تفصیلی: در این مرحله وجود یا عدم وجود توانمندیهای مرتبط با راهکارهای برتر برگزیده تعیین می شود. این کار با بررسی وجود نتایج مرتبط با هر توانمندی انجام می گیرد.
گام سه: برنامه ریزی برای بهبودها
نتایج مرحله دوم ارزیابی، مبنای بالقوهای برای بهبود سازمان مهیا میکند.
گام چهار: پیاده سازی بهبودها
این گام جایی است كه تغییرات سازمانی به وقوع میپیوندند. زمانی كه طرح ایجاد میشود، سازمان باید در طی زمان آنرا پیاده كند، یعنی فعالیتهای توسعه سازمانی لازم برای رسیدن به توانمندیهای مورد نیاز و پیشرفت در مسیر افزایش بلوغ مدیریت پروژه سازمانی را به اجرا در میآورد.
گام پنج: تکرار فرایند
پس از تكمیل یك فعالیت بهبود، سازمان میتواند به گام ارزیابی بازگردد تا دوباره ارزیابی كند كه هم اكنون بر روی پیوستار بلوغ سازمانی مدیریت پروژه چه جایگاهی دارد (این فعالیت توصیه می شود) و یا به گام 3 بازگردد تا به سایر راهكارهای برتر شناخته شده در ارزیابی قبلی بپردازد.
سرفصلهای دوره بهبود عملکرد پروژهها از طریق مدل بلوغ مدیریت پروژه سازمانی (OPM3)
چارچوب مدیریت پروژه (تعاریف و مفاهیم)
چرایی نیاز به مدلهای بلوغ و تعالی پروژه
معرفی مدلهای بلوغ و تعالی
تعاریف پایه بلوغ و تعالی
معرفی چارچوب کلی OPM3
تعریف 3P
(Project, Program, Portfolio)
تشریح کامل SMCI و توانمندسازهای سازمانی
نحوه ارزیابی با استفاده از مدل OPM3
با گذراندن این دوره قادر خواهید بود:
- با مفاهیم مدلهای بلوغ و تعالی به خوبی آشنا میشوید
- با مدل OPM3 به خوبی آشنا میشوید
- سطح بلوغ سازمان خود را تعیین و نقشه راه ارائه دهید
- نقاط قوت و ضعف سازمان و پروژه خود را شناسایی کنید
- در سازمان یا پروژه خود مزیت رقابتی ایجاد کنید
- دانش خود را به نسبت همکاران خود افزایش دهید
تغییرات این دوره نسبت به دورههای قبلی
اگر در یکی از دورهها و یا کلاسهای ما شرکت کرده باشید میدانید که هیچ دو دورهای مثل هم نیستند و به صورت مداوم تغییر و به روز رسانی خواهند داشت. نمونه آن دانشجویانی بودند که بعد از چند سال دوباره در دوره شرکت کرده و اظهار داشتند، تغییرات زیادی در جزوات و موضوعات مورد بحث ایجاد شده است. دوره آشنایی با مدل OPM3، تغییراتی نسبت به دورههای قبل داشته که در ادامه چند مورد را بررسی میکنیم:
- تغییرات و به روز رسانی بر اساس آخرین ویرایش OPM3
- به روز رسانی بر اساس آخرین استاندارد مدیریت پروژه سازمانی (OPM)
- به روز رسانی بر اساس آخرین ویرایشهای PMBOK و استانداردهای طرح و پورتفولیو
و …
مزیتهای این دوره آموزشی چیست؟
- جزوات بسیار با کیفیت این دوره به گونهای طراحی شده که دانشجو را بینیاز از هر کتاب و جزوه دیگری خواهد کرد
- مدرس دوره آموزشی تجربه بیش از ۴۰ ارزیابی سازمانهای مختلف را با مدلهای مختلف را دارد
- مدرس دوره آموزشی خود ارزیاب و سرارزیاب بیشتر مدلهای مطرح در دنیا میباشد
- درکوتاهترین زمان و حداقل هزینه قادر خواهید سازمان خود را ارزیابی نمایید
- با بررسی نمونه های واقعی دیدی کامل به مدلها پیدا میکنید
- طراحی دوره آموزشی بر اساس تجارب مدرس و کارگاههای آموزشی میباشد
مدرس دوره بهبود عملکرد پروژهها از طریق مدل بلوغ مدیریت پروژه سازمانی (OPM3) کیست؟
فریدون فرداد، مدرس بیش از ۴۵۰ دروه آموزشی
- مدرس، سخنران و مشاور بهبود و بهرهوری فردی و تحلیل کسب و کار، مدیریت پروژه چابک و مدیریت پروژه، طرح، پورتفولیو و تعالی سازمانهای پروژه محور
- كارشناس عمران و کارشناس ارشد مهندسی و مدیریت پروژه و ساخت از دانشگاه صنعتی امیرکبیر
- مدیر PMO ، مدرس و مدیر پروژههای موسسه مدیریت پروژه آریانا
- مدیر EPMO شرکت ریلپرداز سیستم، مدیرPMO شرکت مهندسین مشاور سازهپردازی ایران
- مشاور مدیریت پروژه شرکتهای مهندسی رایز، داغ تکین، آریا همراه ، کارگشا، گروه مهندسی صدر جهان و …
- مدرس موسسه مدیریت پروژه آریانا، موسسه مطالعات انرژی، داتیس، راهبران پتروشیمی، خانه عمران، MBA سریرا
- عضو موسسه PMI، انجمن مدیریت پروژه ایران و سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران
- عضو تیم بازنگری ویرایشهای PMBOK 6,7 و استانداردهای مدیریت ریسک، تخمین و مدیریت زمانبندی PMI
- عضو کمیتههای گواهینامه مشاوران، دلتا و جایزه ملی مدیریت پروژه ایران (انجمن مدیریت پروژه ایران)
- دارای مدارک مدیریت پروژه PMP وRMP و PBA از موسسه مدیریت پروژه آمریکا (PMI)
- داراي مدرك مدیریت پروژه PRINCE2 از OGC انگلستان
- دارای مدرک مدیریت پروژه سطح C (IPMA-C) از انجمن بینالمللی مدیریت پروژه (IPMA)
- دارای مدرک مدیریت پروژه اسکرام مستر حرفه ای (PSM) از org آمریکا
- دارای مدرک مدیریت پروژه چابک SFC از موسسه PM Study آمریکا
- دارای مدرک مدیریت پروژه چابک CASF از موسسه Skill Front آمریکا
- دارای مدارک مدیریت مدیریت پروژه چابک SFPC, SMPC از موسسه CertiProf آمریکا
- دارای گواهی نامه سطح A شایستگی مدیریت اتحادیه اروپا (EBCL*A)
- دارای مدرک ارزیاب حرفهای ICPA از IMI- ADC
- دارای مدرک سر ممیزی ISO21500 از G-Certi
- دارای مدرک ارزیاب حرفهای مدل PM-Delta (OCB) از انجمن بینالمللی مدیریت پروژه (IPMA)
- سرارزیاب و ارزیاب جایزه تعالی مدیریت پروژه ایران (PEM) و جایزه ملی بهرهوری و تعالی سازمانی (EFQM)
- ارزیاب مستقل مدل بلوغ مدیریت پروژه پتروشیمی (CPM3)، ارزیاب سیستم مدیریت کیفیت ISO 9001
- 10 سال سابقه خاص و متمرکز در مشاوره، تدریس و مدیریت دفاتر مدیریت پروژه (PMO)
- تربیت بیش از 400 نفر از دارندگان مدارک PMP,PRINCE2,ICB
- مدیر سیستم و کیفیت گروه پیمانکاری بام، مدیر کنترل پروژه و HSE شرکت مهندسین مشاور گذرراه
- عضو تیم مولفین اولین کتاب مدل تعالی پروژه (PEM) در ایران
- مدرس مورد تأیید و همکار آموزشی انجمن مدیریت پروژه ایران و سازمان مدیریت و برنامهریزی (مدرک TOT)
- سابقه تدریس بیش از 450 دوره آموزشی در سازمانها و صنایع مختلف
- ارايه مقالات و سخنرانیهای متعدد علمی در كنفرانسهای ملی و بينالمللی
Fereydoun Fardad
Consultant, Coach and Trainer
با ثبتنام در دوره بهبود عملکرد پروژهها از طریق مدل بلوغ مدیریت پروژه سازمانی (OPM3) چه امکاناتی دریافت خواهید کرد؟
شرکت در جلسات
در صورت برگزاری جلسات حضوری، ۳ روز کامل از ۸:۳۰ صبح تا ۱۶:۳۰ بعد از ظهر، و در صورت برگزاری جلسات به صورت وبیناری ۸ جلسه ۳ ساعته در خدمت شما هستیم
جزوات با کیفیت بالا
کاملترین و زیباترین جزوات در اختیار شما قرار خواهد گرفت. همچنین همراه با جزوه اصلی کارت رنگی نیز در اختیار شما قرار میگیرد (این جزوات شما را از خواندن هر کتابی بینیار میکند)
به روز رسانیها
اگر در طی دوره و حتی بعد از آن، تغییراتی در اسلایدها و مطالب ایجاد شود، مدارک فوق به روز رسانی شده و به صورت رایگان در اختیار شرکتکنندگان در دوره آموزشی قرار میگیرد
مشاوره و کوچینگ
در صورت درخواست دانشجو، خدمات مشاوره و کوچینگ نیز به صورت خصوصی داده میشود. مشاوره و کوچینگ شامل هدایت سازمان در اجرا و ارزیابی سازمان، با استفاده از مدل OPM3 است
اگر در این دوره شرکت نکنم چه اتفاقی رخ میدهد؟
اطمینان داشته باشید هیچ اتفاقی رخ نمیدهد و زندگی به همان روال سابق خواهد بود.
جملهای منسوب به اینشتن است که میگوید:
عجیب است که عدهای کارهای همیشگی را انجام میدهند و نتیجهای متفاوت را انتظار دارند!
در واقعیت دلیل اصلی اینکه این دوره را بااین کیفیت و جامعیت برای شما تهیه کردهام این است که بتوانید با یادگیری مفاهیم مرتبط با OPM3 و همچنین انجام کارگاههای آن، بتوانید سازمان و پروژه خود را ارزیابی کنید.
لطفاً به این فکر کنید که تهیه نکردن این دوره چه بهایی برای شما خواهد داشت؟ چه فرصتهایی را ممکن است از دست بدهید؟
گارانتی بازگشت وجه
از آنجاکه به سیستم و راهکارهای ارائه شده بر این دوره اطمینان داریم (و شخصاً آن را تجربه کردهایم و باعث نتایج موفقتآمیز دانشجویان گذشت شده است) به کاربردی بودن این دوره و نتایج آن بدون هیچ تردیدی ایمان داریم از همین رو با خیال آسوده این دوره را به صورت صد در صد گارانتی مینماییم.
بدین معنا که اگر بعد از برگزاری جلسه اول، به هر دلیلی از کیفیت تدریس ناراضی بودید، این حق را برای شما در نظر میگیرم که قرارداد را فسخ نمایید. تردید نداریم که شما در انتهای این دوره اینقدر از مطالب آن استفاده کردهاید و با یادگیری عملی مدل OPM3، تغییرات خوبی در زندگی کاری خود ایجاد نمودهاید که اصلاً به مقوله گارانتی فکر نمیکنید.
شما با برگزاری این دوره آموزشی هیچ ریسکی نمیکنید. زیرا در صورت عدم رضایت، میتوانید قرارداد را فسخ کرده و هیج هزینهای نیز پرداخت نکنید
توضیح در مورد مبلغ سرمایهگذاری این دوره (بسته) آموزشی
شخصاً دوست دارم در مورد شرکت کردن در دورههای آموزشی یا خرید محصولات آموزشی هیچگاه واژه هزینه استفاده نکنم و به جای آن از واژه زیبای «سرمایهگذاری» استفاده کنم.
چون اطمینان دارم که شما با فراگرفتن مطالب این دوره و توانایی در پیادهسازی عملی مدل OPM3، موقعیتهای کاری میتوانید داشته باشید که دهها برابر این هزینه را به دست آورید و لذت شما از زندگی و ارتباط با دیگران چندین برابر خواهد شد.
من هر سال چند میلیون تومان برای یادگیری خودم سرمایهگذاری میکنم و در کارگاهها و دورهها و سمینارهای معتبر شرکت میکنم. این کار من شاید برای بسیاری از افراد، نشانه احمق بودن من و دور ریختن پول باشد! اما به نظر من این دید بسیار ساده لوحانه است! چطور است که ما در یک رستوران یا وقتی که برای خرید پوشاک مراجعه میکنیم به سادگی چندصدهزار تومان خرج میکنیم اما زمانی که موقع سرمایهگذاری روی خودمان میشود، دستمان میلرزد و اصطلاحاً دو دو تا، چهار تا میکنیم؟؟؟
با یک مقایسه ساده بین مبلغ سرمایه گذاری این محصول آموزشی و چیزهایی مثل یک کفش، شلوار، هارد اکسترنال، یک قاب ساده برای گوشی موبایل و خیلی موارد دیگر متوجه میشوید مبلغ این دوره بسیار ارزان است! پیشنهاد میکنم شما نیز مانند من، همیشه بخشی از درآمد خود را برای یادگیری اختصاص دهید، درست مثل قبض آب و برق و یا خوراک و پوشاک!
با همه این اوصاف، تمام تلاش من بر این بوده که مبلغ این دوره کاملاً منصفانه باشد تا بتوانید به راحتی این دوره و محصول آموزشی را تهیه کنید.
پاسخ به سوالات متداول دوره بهبود عملکرد پروژهها از طریق مدل بلوغ مدیریت پروژه سازمانی (OPM3)
این دوره برای تمام کسانی طراحی شده است که قصد آشنایی با مدل OPM3 را دارند. این دوره به صورتی طراحی شده که دانشجویان با انجام روش گام به گام مدرس، انجام کارگاههای آموزشی و بررسی نمونههای موردی و تجارب اجرایی مدرس، بتوانند سازمان یا پروژه خود را ارزیابی کنند.
همیشه وقتی میخواهید برای آموزش سرمایهگذاری کنید، نتیجهای که آن آموزش میتواند برای شما ایجاد کند را معیار قرار بدهید. از نظر ما کوچکترین نکاتی که در دوره گفته میشود، شاید بتواند میلیونها تومان به شما، دانش شما، شانس کاری شما اضافه کند. پس میتوان گفت مبلغ این دوره بسیار ارزان است! از طرفی با یک مقایسه بسیار ساده بین قیمت این دوره با شرایط امروز زندگی متوجه میشویم که مبلغ این دوره سرمایهگذاری بسیار ارزانی بر روی خودتان است.
مطالب حتماً برایتان مفید خواهد بود؛ البته برخی از موارد شاید برایتان به اندازه کافی ملموس نباشد. ارزش این دوره را کسانی درک خواهند کرد که سالها است در سازمانها و محیطهای پروژهای کار کردهاند. از طرفی در شرایط پر رقابت کنونی برای استخدام و حقوق بیشتر، بهتر است از زمان دانشجویی بر روی خود سرمایه گذاری کرده تا نسبت به دوستان خود متفاوت گردید.
بله. این دوره به صورت وبیناری برگزار میشود و ضبط شده نیست.
آشنایی با مفاهیم مدیریت پروژه و استاندارد PMBOK مفید است
مراجع:
۱- «مدل تعالی پروژه (PEM): راهنمای جامع و کاربردی»، مجید فراهانی، فریدون فرداد، امیرحسین خامنه، انتشارات آریانا قلم